Katterna som behöver extra mycket kärlek

Vad är en skygg katt?

En skygg katt litar inte på människor och blir lätt stressad. Händer och hastiga rörelser är skrämmande. Ofta går den skygga katten inte att klappa. Alla skygga katter är individer men de har vissa saker gemensamt. Vissa är bara lite skygga, andra mycket skygga. Vissa är rädda hela tiden, andra är rädda när de befinner sig på golvet men kan klappas när de ligger ner.

Rädslan kan bero på att katten har blivit illa behandlad av människor. Katten kan också vara förvildad. En förvildad katt är en tamkatt som mist kontakten med människor. Det kan till exempel röra sig om en sommarkatt som blivit övergiven av sin ägare.

För att en katt ska bli social och tam krävs kontakt med människor, helst medan katten fortfarande är unge. Om en katt växer upp utan att bli hanterad av människor kommer den att bli förvildad.

Är skygga katter aggressiva?

En katt som är rädd och stressad eller har panik kan reagera genom att försöka fly, eller genom att bli aggressiv. Alla katter kan bli aggressiva om man stressar dem tillräckligt mycket. Eftersom skygga katter lättare blir stressade måsta man vara mer varsam med en skygg katt. Att katten rivs eller bits beror oftast inte på att den är arg utan på att den är rädd. Ofta bits eller rivs katten inte hårt utan vill bara skrämmas och få människan att backa, men en riktigt stressad katt kan skada t.ex. händer. Om du blir biten och ett djupt sår uppstår, kontakta alltid din vårdcentral för att få antibiotika.

Att socialisera skygga katter

Alla skygga katter kan bli sociala. Många skygga katter lär sig att lita helt och hållet på människor, så att de beter sig precis som katter som har varit sociala hela livet. Andra kanske aldrig vill ligga i knäet eller vara i famnen, men gillar ändå att kela på sina egna villkor. Väldigt få katter förblir skygga även efter lång och kärleksfull kontakt med människor.

Om du öppnar ditt hem för en skygg katt måste du vara beredd på att det kan ta lång tid innan katten har blivit helt social. Ett halvår eller ett år är inte onormalt. I början kommer katten att gömma sig och undvika all kontakt, men sakta gör katten framsteg och till sist har den blivit helt social. Hur lång tid det tar beror både på katten och på ägaren. Tar ägaren aldrig initiativ till kontakt kommer det att dröja lång tid innan katten självmant vill kela. En ung katt eller en katt som tidigare i sitt liv varit social brukar fortfarare bli social än en vuxen katt som aldrig har haft kontakt med människor.

Att tänka på – Råd till dig som funderar på att skaffa en skygg katt

Har du nog med tålamod för att inte ge upp i förtid? Vill du arbeta med katten? Står du ut med en katt som inte är perfekt från början? Står du ut med att inte kunna klappa katten direkt när du får hem den? Grattis, i så fall kommer du att få en underbar katt. Om du ger en skygg katt chansen att bli trygg i ditt hem kommer du att uppleva många glädjestunder. När du äntligen kan klappa katten, när den stryker sig mot dina ben för första gången, när den blivit helt tam – alla dessa ögonblick kommer att göra dig så glad att det uppväger energin du behöver lägga ner på att socialisera din katt. Bandet mellan ägare och katt blir ofta ännu starkare hos en skygg katt som lär sig lita på sin ägare, än hos en social katt som genast litar på alla människor.

Tips till dig som har en skygg katt

Det viktiga är att alltid vara snäll mot katten så att den börjar lita på att du inte vill skada den. Undvik att vara arg på katten. Vänta med uppfostran tills katten börjat bli tam.

Hur närmar man sig en skygg katt?

Det finns olika sätt att närma sig en skygg katt: antingen kan ägaren låta katten bestämma takten och gömma sig så länge den vill. Detta passar vissa katter, men långtifrån alla. Många skygga katter behöver en ägare som hela tiden närmar sig dem. Att inte låta katten ha några gömställen kan vara effektivt eftersom den då tvingas konfronteras med människor. Visserligen gör det att katten är mycket rädd i början, men den brukar snabbt inse att människor inte är så farliga som den tror.

Det bästa sättet att få kontakt med en skygg katt brukar vara att ge katten mat och att leka med den. Genom att ge till exempel räkor, skinka och leverpastej till katten kan man få den att äta ur handen. Det kan också vara lättare att röra katten när den äter. 

När katten är fullt upptagen av att leka glömmer den bort att vara på sin vakt och man kan komma närmre katten än annars. Leksaken bör vara fastknuten i ett snöre, eller så kan man använda en laserpekare (finns på Teknikmagasinet). Fördelen med en laserpekare är att katten inte förknippar den röda pricken med människor och därför inte skräms av den. Människan som leker är först flera meter från katten, men sedan vågar katten leka nära människan. Ibland går det till och med att få en skygg katt att krypa upp i knäet genom att peka med laserpekaren, men katten brukar snabbt springa bort den när den inser var den har hamnat! En laserpekare går också att använda utan att människan rör på sig, vilket är en fördel eftersom hastiga rörelser skrämmer en skygg katt. Att leka med en skygg katt fungerar ofta bättre för kattungar än för vuxna katter men även för vuxna katter är det bra. En förvildad katt som gått hemlös har kanske aldrig lekt och därför blir den extra glad när den upptäcker hur kul det är att leka.

Det allra viktigaste är att vara i närheten av katten. Sitt en meter bort, prata med katten, läs en bok, titta bort eller blinka långsamt mot katten. Den kommer att slappna av mer och mer och din närvaro känns mindre och mindre farlig. När katten kan blunda fastän du står i närheten, eller blinkar mot dig, har den redan börjat slappna av och gilla dig.

Att klappa en skygg katt

För att klappa katten kan olika knep användas. Genom att använda en pinne med en tofs i änden kan man kela utan att använda handen, vilket katten lättare accepterar. Så småningom gör man pinnen kortare och till sist kan man röra vid katten med händerna. Genom att först använda en sådan pinne och efter en stund försöka med händerna förbereder man katten på kontakt och gör den mindre rädd.

Att få in en skygg katt i en transportbur

Det är ofta svårt att få in katter i burar eftersom de blir rädda när man tar tag i dem och stänger in dem. Det viktiga när du hanterar pansikslagna katter är att själv hålla dig lugn och stressa katten så lite som möjligt. Var effektiv men inte stressad eller överilad. När man ska få in en skygg katt i transportbur är det viktigt att först minimera utrymmet så att den inte kan springa iväg. Stäng t.ex. in dig och katten i ett litet rum. Försök se till att det inte finns så mycket möbler som katten kan gömma sig bakom, eller saker som den kan välta omkull ifall den får panik. Det är bra att vara två personer. Ha alltid en bur där du snabbt kan få igen dörren. Det är bra att avdramatisera buren genom att alltid ha den framme. Om katten gömmer sig mycket kan den välja buren som gömställe och då är det lätt att bara stänga igen dörren.

1. Brickmetoden: Ett sätt att få in katten är att använda en bricka och mota in katten i buren. Detta fungerar bäst om katten t.ex. sitter i ett hörn, eftersom brickan bara kan stänga av en reträttväg. I bästa fall tycker katten att buren verkar trygg och springer in där självmant. I annat fall kan den försöka fly.

2. Handmetoden: Om du behöver ta tag i en katt som har panik är det bra att ha handskar och tjocktröja för att inte bli riven. Ha gärna också en filt som du kan fånga upp katten i. Få ett fast grepp om den och stäng in den i buren. Ibland fungerar det bättre att ställa buren med dess öppning mot taket och föra ner katten med fötterna först.

3. Kojmetoden: Om du kan lyckas få katten att springa in i t.ex. en koja som bara har en öppning kan du sedan ”hälla” över katten till buren genom att hålla burens öppning mot kojans öppning och sedan varsamt vända på kojan. När katten är i buren skjuter du in en bricka mellan burens öppning och kojans öppning. Stäng burens dörr så mycket det går utan att ta bort brickan, ta bort brickan och stäng dörren.